neděle 29. dubna 2012

Jak se zbavit pýru v trávníku

Často řeším u svých klientů otázku jak se zbavit pýru v trávníku. Tady je několik typů z praxe.

1/ Kvalitní chemické ošetření před založením trávníku
Pokud máte navážku či pozemek pro založení trávníku zamořený pýrem, tak doporučují důslednou chemickou ochranu před založením trávníku. Doporučuji realizovat alespoň tři postřikovací cykly. Volím obvykle kombinaci totální herbicidů (Dominátor, Touchdown, Roundup) a selektivních herbicidů účinkujících přímo proti pýru (např.Attribut). Postřik aplikujeme ve fázi alespoň 4-5 listů pýru plazivého. Po aplikace je nutné zachovat alespoň sedm dní kultivační klid, aby došlo k plné translokaci účinné látky do oddenků pýru. Takto ošetřený pozemek pak můžeme v klidu použít k založení trávníku.
2/ Udržení trávníku ve špičkové kondici
Pýr a ostatní plevele nám začnou v trávníku bujet, když je jeho růst vývoj nějakým způsobem oslabený. Nejčastější důvody oslabení jsou nedostatečná výživa, plstnatění povrchu trávníku (plsť se odstraňuje vertikutací), absence chemické ochrany v případě výskytu chorob a škůdců, absence závlahy v období sucha a špatně prováděné sečení trávníku. Sečení trávníku by se mělo provádět maximálně o 1/3 celkové výšky travního stvolu. Pokud sečeme příliš nízko, tak výrazně omezujeme odnožování trávníku a tím jeho celkovou sílu.

3/ Odstranění pýru z travnaté plochy
Zde platí pouze lokální ošetření totálním či selektivním herbicidem. Zde je důležité nechat pýr vyrůst do velikosti 4-5 listů a pak herbicid opatrně nanést přímo na pýr štětečkem. Po aplikaci nesmíme trávník nejméně jeden týden sekat, aby došlo k úspěšné translokaci účinné látky až do oddenků pýru.

Ruční odstranění pýru z trávníku nemá příliš velký efekt, jelikož při něm dochází k roztrhání oddenků pýru. Z takto naporcovaných oddenků pak velmi rychle vyrostou nové rostlinky a zamoření trávníku pokračuje ještě větší intenzitou.

Firma ABC Zahrady se problematikou trávníků zabývá mnoho let. Za tu dobu jsme založily a ošetřili stovky travnatých ploch. V případě zájmu nás neváhejte KONTAKTOVAT.

Žádné komentáře:

Okomentovat