neděle 1. dubna 2012

Správná vertikutace trávníku

Provzdušňování trávníků tzv. vertikutace, patří k základním operacím při údržbě travnatých ploch. Při provzdušňování trávníků pronikají nože vertikutátoru 3-5 mm do země, přičemž dochází k vyčesávání stařiny, která je většinou tvořena mechem a zbytky po sečení. Tato stařina znemožňuje trávníku normální rozvoj- brání přístupu živin a vody ke kořenům a zabraňuje odnožování travního drnu, proto je třeba ji z trávníku minimálně 1x ročně odstranit.

Vertikutaci malých ploch lze provést speciálními vertikutačními hráběmi. Na střední plochy lze použít některý z elektrických či benzínových hobby vertikutátorů . Z osobní zkušenosti doporučuji na střední a velké travnaté plochy použít profesionální vertikutátor, který opravdu zajistí kvalitní vyčesání a ošetření travního drnu do správné hloubky.

Pokud se vertikutace provede pořádně, může u zanedbaných trávníků tvořit až 50% podíl se zelené plochy stařina. Takto vyčesaný trávník vypadá dost nevábně a je třeba jej podsít a přihnojit. Někdy se též provádí přidání travního substrátu či pískování- vše záleží na aktuálním stavu trávníku. Za pár týdnů po vertikutaci se trávník znovu zapojí, začne správně fungovat bude tou pravou pastvou pro oko.

Příčinou špatně fungujících trávníků obvykle bývá velké množství stařiny na povrchu travnatých ploch. Stařina znemožňuje přístup vody a živin k travnímu drnu a postupně trávník zadusí. Takto oslabený trávník je pak náchylný k nejrůznějším chorobám a škůdcům. Jedinou možností jak zanedbaný trávník obnovit je vertikutace.

Jednou ze specializací firmy ABC Zahrady je zakládání a údržba trávníků. Pokud chcete aby váš trávník vypadal svěže a vitálně neváhejte se na nás obrátit. Ošetření a zakládání trávníků tradičně provádíme v rámci Zlínského kraje a přilehlých okresů.




Žádné komentáře:

Okomentovat