sobota 7. dubna 2012

Výživa a hnojení trávníku

Jarní hnojení trávníku
V průběhu března a začátkem dubna na travnatých plochách aplikujeme tzv. startovací hnojení. Nejčastěji se používá vícesložkové NPK hnojivo. V tomto období je potřeba doplnit dusík jednosložkovým, rychle se uvolňujícím dusíkatým hnojivem, jelikož dusík je nezbytná živina zodpovědná za přírůstek a barvu trávníků. Sečením dusík z trávníku odstraňujeme, proto je třeba jej dodávat zpět formou hnojiva.

Letní a podzimní hnojení trávníku


V tomto období je obvykle prováděna aplikace dalších 2-3 dávek dusíku v množství 5g/m2. Dusík aplikujeme v květnu, červnu a v 1/2 září, kdy dochází ke zvýšené tvorbě odnoží. V září lze provést také aplikaci P a K. V letním období upřednostňujeme N-hnojiva s pomalu se uvolňujícím dusíkem. Pozor na aplikaci hnojiv s formou NO3 v horkém a suchém období na zvlhčený trávník! Vzniká velké nebezpečí popálení travního drnu.

Specifickou živinou pro trávníky je železo, které se nepoužívá samostatně, ale je složkou např. trávníkového písku používaného k potlačování mechu. Železo způsobuje tmavší barvu trávy bez povzbuzení k růstu, proto je vhodné jej aplikovat na podzim, kdy začíná trávník ztrácet barvu, ale nadměrný růst je již nežádoucí.

Hnojení při zakládání trávníku


Před založením trávníku je dobré provést tzv. předseťové zásobní hnojení, které aplikujeme na půdu před jejím zpracováním, aby se hnojivo rovnoměrně rozmístilo v celém půdním profilu. Obvykle používáme NPK v dávce 30-50g/m2. Z organických hnojiv použijeme dobře vyzrálí kompost v dávce 10l na m2.

Jednou ze specializací firmy ABC Zahrady je zakládání a údržba trávníků. Pokud chcete založit či udržovat špičkově vypadající trávník neváhejte nás kontaktovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat