sobota 28. dubna 2012

Jak založit anglický trávník


Pro jednoho Angličana žijícího v Napajedlech (okres Zlín), jsem minulý týden zakládal předpisový anglický trávník.
Základem pěkně vypadajícího trávníku je pečlivá modelace terénu. Navezl jsem kvalitní zahradnickou zeminu ve vrstvě 20cm, kterou Bobcat, pečlivě srovnal a zhutnil po celé ploše budoucího trávníku. Obzvlášť velkou pozornost jsem věnoval obrubníkům, kde nedostatek zeminy působí velmi nevalným dojmem.
Následovalo zásobní vyhnojení vícesložkovým hnojivem a kompostem. Celou plochu jsem projel velkým rotavátorem, který hnojivo zapravil a prokypřil povrch budoucího trávníku.
Prokypřený povrch jsem srovnal rotačními bránami a hráběmi se doladily poslední nerovnosti.
Na takto vyrovnaný povrch se rovnoměrně navezla 3cm vrstva speciálního zahradnického substrátu určeného pro trávníky. Následoval výsev speciální travní směsi v dávce cca 60g/m2, správně zvolené travní osivo je jedním z nejdůležitějších článků při zakládání trávníku. Za svou praxi jsem se setkal z nejrůznějšími druhy travních osiv a musím potvrdit, že výběr správného druhu travního osiva a jejího výrobce je pro budoucí trávník jedním  z nejzásadnějších faktorů.
Pak jsem povrch budoucího trávníku ještě jednou lehce projel rotačními bránami, aby se travní osivo dostalo 3-5cm do země a lehce se spojila hlína se substrátem.
Následovalo poslední rovnání terénu hráběmi a finální uválcování povrchu budoucího trávníku.
Práce to byla velmi hezká a výsledný tvar terénu krásně ladil očím. Náš zákazník byl velmi spokojený.

Nyní následuje pravidelné zavlažování budoucí travnaté plochy, aby travní osivo rovnoměrně vzešlo. Při zapojování trávníku je správně dávkovaná závlaha klíčová, jelikož vzcházející travní osivo nesmí ani přeschnout, ani být přemočené, jelikož to v obou případech vede ke zničení klíčícího travního osiva a tím i celkovému nezdaru při zakládání trávníku. Vzcházející trávník se musí pravidelně zavlažovat do úplného zapojení trávníku, což trvá cca 1-2měsíce, dle průběhu počasí. Důležitá je taktéž první seč, která se provádí při výšce travního stébla cca 6-8cm. Travní stéblo velmi citlivě zkrátíme o 1/3, abychom podpořili odnožování trávníku.
Firma ABC Zahrady se zakládáním a údržbě všech druhů trávníků věnuje řadu let. Provádíme zakládání, hnojení, chemickou ochranu a sečení trávníků zejména v regionech Uherské Hradiště, Zlín, Kroměříž. Jsme schopni za velmi rozumné peníze se postarat o Váš trávník. V případě zájmu nás neváhejte KONTAKTOVAT.

Žádné komentáře:

Okomentovat